Konstevent & auktion 2018

Konstevent 2018 är ett samarbete mellan Nordic Sea Winery, Marint centrum och nio konstnärer som alla har en anknytning till Simrishamn. Genom egna idéer, flödande kreativitet och ett brinnande intresse för att bidra till en renare Hanöbukt har varje konstnär fått fria händer att förvandla ett återvunnet ekfat från Nordic Sea Winery, ekfat som alla lagrat vin hos oss i ett tidigare liv.

AUKTION OCH VISNING MAJ-SEPTEMBER
Under maj-septemer har auktion pågått där konstälskare från hela Sverige har fått lägga bud på de smyckade ekfaten. Hälften av vinsten går oavkortat till Marint centrum i Simrishamn.

KONSTVERKEN 2018

A01 ”ODE TILL ÖSTERSJÖN” – BIRGIT RAY
Konstverket är indelat i fyra delar: Dag, skymning, natt och gryning. Bilderna visualiserar livet under Östersjöns yta under ett dygn där jag har valt att framställa några av de fiskar och bottenindivider som lever i södra Östersjöns fria havsyta från 0-250 m djup till och med Gotlandsdjupet. En livsviktig näringskedja som håller våra hav friska.
Birgit Ray, Borrby

Läs mer om konstverket och Birgit Ray


A02 ”EN OFÖRSTÖRD VÄRLD I BLÅVITT” – NINNI AHLSELL
Jag gillar att måla i blåvitt och ville få fram en porslinskänsla i kontrast till tunnan i ekträ. Tunnbanden inspirerade mig att dela upp målningen med havsbotten längst ner, därefter havet med fiskar och till sist ytan med blommor.
Ninni Ahlsell, Övraby

Läs mer om konstverket och Ninni Ahlsell


A03 ”EN LJUSARE FRAMTID” – MARITA IDH-GAUNTLETT
Blåstången, en av Östersjöns alger som erbjuder föda, boplats och skydd för många smådjur har varit modell för mina motiv. Målningarna på mitten av ekfatet är inspirerade av havsväxter och därefter slipade med sandpapper för att uppnå en vintage känsla. Dra handen över locket och du känner att jag med omsorg slipat ytan och borrat ett litet mönster i form av en mikroalg. 2018 års bidrag till NSW konstevent är tänkt som en ljusinstallation. Ljuset symboliserar en ljusare framtid för vår miljö.
Marita Idh-Gauntlett, Gladsax

Läs mer om Marita Idh-Gauntlett 


A04 ”SÅNGEN OM PARADISET” – GUNILLA MANN
En bildberättelse om Österlen runt. Äppelträden växer i dalarna, blommorna sträcker sig mot himlen och kärleken blommar. Flickorna kommer cyklande på kullarna. Även Piraten finns med. Det är en färgstark hyllning till mitt älskade Österlen!
Gunilla Mann, Rörum

Läs mer om konstverket och Gunilla Mann


A06 ”EN EK I FÖRÄNDRING” – ANDERS VARDAM
Jag vandrar gärna tillsammans med min livskamrat Gunilla, grusvägen förbi denna ek som står vid ett Boställe i närheten av min ateljé i Hedeberga. Varje gång stannar vi till och beundrar eken, ser hur årstiderna förändrar eken som har så många årsringar i sin stam.
Anders Vardam, Hedeberga

Läs mer om konstverket och Anders Vardam


A07 ”PARTYTIME” – ANN-MARGRETE CLARÉN

Då det gäller mitt motivval vill jag citera den danske filosofen Sören Kirkegaard: ”Livet kan bara begrundas bakåt men måste levas framåt.” Att måla på ekfat är en upplevelse som mynnar ut i en förundrad känsla och det runda ekfatets form är en process i sig.
Ann-Margrete Clarén, Simrishamn

Läs mer om konstverket och Ann-Margrete Clarén


A08 ”VIND I SEGLEN” – ECHI ÅBERG
Jag har valt att måla segelfartyg från Simrishamns kommun. Österlen har en fantastisk sjöfartshistoria där Sveriges största segelfartygsflotta växte fram från mitten av 1800-talet. Flottan omfattade nästan 700 fartyg under perioden 1870-1900 vid Österlens kuststräcka.
Echi Åberg, Kivik 

Läs mer om konstverket och Echi Åberg


A09 ”ÅLASTOD – LEK & DÖD” – BJÖRN BERGMAN
Då intäkterna från auktionen ska bidra till en bättre havsmiljö så har jag skapat en ålastod i betydelse staty, en variant av ordet ålabod. ”Homman” (ålryssjan) som hänger på tork har min bror Stefan knutit, en konst han lärt sig av vår mormor som levde i den lilla byn Gryssjön i Bygdeå nära havet.
Björn Bergman, Gnalöv

Läs mer om konstverket och Björn Bergman


A10 ”Solen” – MAJ STRÖM
Mina tankar var fyllda av sol när jag målade tunnan. Det var vinter, mörkt kallt och fult. Längtade efter våren, ljuset, solen och allt vackert som skulle kunna värma en frusen själ.
Maj Ström, Simrishamn

Läs mer om konstverket och Maj Ström