Konstevent & Auktion

Konstevent & Auktion 2019 är avslutad.

De färdiga konstverken har visats upp i och utanför Nordic Sea Winery’s showroom/restaurang samt här på hemsidan från juni till sista september. Förutom konst representeras formgivning, industridesign, smide och inredningsdesign.
Hälften av pengarna varje konstverk genererar går oavkortat till Marint centrum i Simrishamn som arbetar för en renare Hanöbukt och en bättre havsmiljö. Resterande summa tillfaller konstnären som skänkt stora delar av sin arbetstid för detta välgörande ändamål.

Ninni Ahlsell – B01 ”Extra allt och lite till”

Ninni om sin skapelse: Min tanke med detta verk är egentligen bara att göra er och världen lite gladare. Det behövs mer färg och glädje i vår värld. Too much is not enough!

Info: Konstnär, curator på Ulfsunda slott samt driver en dekorationsmålning- och förgyllningsfirma sedan 1998. Ninni är Kunglig Hovleverantör och arbetar även som bildkonstnär. Utbildad på Österlens konstskola, Konstskolan i Kristianstad, Glyptotekets tecknarskola i Köpenhamn, Studio glashyttan i Åhus och Pontus Tunanders konservatorateljé.

InstagramAlessia Brusco – B02 ”Nattsaga”

Alessia om sin skapelse: Nattsaga är en hyllning till den skandinaviska skogen och det undangömda som finns därinne. Djuren, hemligheterna, mystiken och det okända.

Info: Alessia kommer från norra Italien men bor sedan några år tillbaka i Vitaby på Österlen. Började måla för tre år sedan, först med akryl, därefter akvarell. Alessia har illustrerat omslag till skivor och böcker som skickats till kunder i Europa, USA, Canada, Australia och Japan. Hon har examen från Genova i medeltida kulturer och litteratur samt ett stort intresse för folksagor och mytologiska berättelser. Skogen och stjärnorna är Alessias största inspiration vilket även återspeglas i hennes konst. Samhörighet och koppling mellan den jordliga naturens skogar och cosmos distanta essens har samlats inom ett virtuellt projekt kallat Skogens rymd.

InstagramJohanna Fredriksson – B03 ”Picknick”

Johanna om sin skapelse: Att gå ut med picknickkorgen på en blommande vallmoäng, äta gott, kanske dricka ett glas vin och bara njuta, är en av mina sinnebilder av det goda i livet. Oavsett vad som får oss att stanna upp och ”bara vara”, behöver vi nog alla det ibland. Mitt konstverk påminner mig om och låter mig återuppleva de stunderna igen.

Info: Uppvuxen i en konstnärsfamilj utbildade sig Johanna bland annat på Konstskolan i Kristianstad. Under åren har det även blivit ett otal fördjupningskurser inom olika tekniker och material samt inriktning mot bildpedagogik och terapi. Verksam i egna ateljén i Degeberga där olika uttryckssätt och material testas parallellt med skilda teman och tekniker. Dock är det måleri och bildkonst som tar mest utrymme.


Sofie Håwi – B04 ”Vinhyllning”

Sofi om sin skapelse: ”Genom materialinriktad designmetodik hyllas vintunnans historia på ett funktionellt sätt. De röda plankornas böjda, geometriska form utnyttjas för att skapa ett visuellt tillfredsställande och repetetivt mönster.”

Info: Sofi är en Malmöbaserad industridesigner som arbetar utifrån ett utforskande och ifrågasättande perspektiv. I gränslandet mellan konst och design undersöks och utmanas olika materialers perceptioner, användningssätt och produktionsmetoder. Glas, porslin, ljus och vatten är några av de ”material” som tidigare utforskats, där mediets egenskaper styrt designprocessen. Designen kännetecknas av ett formspråk som provocerar generella uttryck som ”stilfullhet”, i kombination med asymmetri och en förtjusning för slumpen.

Hemsida
LinkedIn


Carina Hägg – B05 ”Rustik”

Carina om sin skapelse: Verket kan även kallas Wabi-Sabi. Utmärkande för estetiken wabi-sabi är, skrovlighet (asperitet), enkelhet, ekonomi, stramhet, anspråkslöshet, intimitet och uppskattning av naturliga föremåls och processers oförställda integritet. Jag är förtjust i rost och metall som naturen påverkar och jag vill bevara, ta hand om och förädla.

Info: Carina har sålt egendesignade brickbord till Sveriges Ambassader inom UD och mönster till bland annat IKEA och H&M. Nu är Carina verksam ett stenkast utanför Hammenhög där hon tillhandahåller textilier, konst och funktionell design. Med blandade tekniker och ett brinnande intresse för krit- och kalkfärg skapas nyanser och verk i alla spektra. Hennes designprodukter har sålts på bland annat på NK, Åhléns, Illums Bolighus, Bon Marché och Takashimaya. Utbildad på Beckmans Designhögskola

Instagram
Facebook
Hemsida


Elisabet Malmström – B06 ”I havets tecken”

Elisabet om sin skapelse: Jag associerar till den diskussion som förs om att rädda fiskar och fiskars ”hem”, att rädda havet från all förstörelse. Har därför tillåtit mig att fantisera i färg och form kring temat.

Info: Ateljén i Bästekille backar visar tekniker som olja, grafik och blandteknik på handgjorda papper som byggts på med skulptur i betong och gips. Inspiration hämtas runt det yttre landskapet runt Haväng och Bästekille backar samt i det inre landskapet i drömmar och visioner. Utöver utställningar i Simrishamn har Elisabet bland annat ställt ut på Grand Palais i Paris och i Claude Monets Giverny i Normandie.

Hemsida
Svenska Konstnärers förening


Gunilla Mann – B07 ”Piratens Österlen”

Gunilla om sin skapelse: En glad tolkning av Piratens Österlen i starka färger. Med på ekfatet  finns piratens hus, skorpan, äppelträd, segelbåtar och förälskade par som alla sprider glädje. Själv kommer jag cyklandes längs Kiviks små gränder.

Info: Utbildad vid Slöjdföreningens skola, nuvarande högskolan för design och konst (HDK) i Göteborg samt Hovedskous målarskola, senare Göteborgs konstskola. Delar sin tid mellan Österlen och Södermalm i Stockholm. På Österlen är Gunilla verksam sommartid med ateljé och utställning i Rörum.
Målningar, litografier och gouacher är färgstarka folklivsskildringar med en naivistisk och berättande stil som präglas av stor detaljrikedom.

Instagram
Facebook
HemsidaJoe Skovbye – B08 ”Fishermans blues”

Joe om sin skapelse: Har en lång historia med Östersjön. Mitt första jobb i Sverige när jag som 17-åring återvände hit efter flera år i Kanada var som fiskare på trålare i Simrishamn. Kompassen har en gång suttit i min far konstnären Egon Skovbyes fiskebåt som på den tiden låg i Kiviks hamn.
Det här är mitt bidrag till ett renare hav.

Info: Konstutbildad på Lethbridge Collegiate Institute i Alberta, Kanada. Joe har genom åren arbetat mycket med airbrushteknik och motivlackering på bilar. Sedan tillbakaflytten till Sverige har Joe jobbat med inredning och bygg. Det är först på senare år som hans uttrycksform består av konst med bladguld, bladsilver, oxiderad slagmetall och koppar.

Instagram


Kent Wisti – B09 ”Gift”

Kent om sin skapelse: Enligt en legend i islam följer ärkeängeln Gabriel de första människorna ut genom porten från lustgården då de blivit förvisade. Han tycker synd om dem och bryter en vinranka till dem så att de alltid skall kunna smaka sötman från paradiset. Just som de går ut genom porten spottar ormen sitt dödliga gift på druvorna. Genom det finns i druvorna paradisets sötma och syrlighet, men också den död som skiljer oss åt.

Info: På sociala medier känner vi till Kents satirgubbar med syrliga samhällskommentarer kommentarer vilka även publiceras i DN under ”Veckans Wisti”. Kent är präst, bildkonstnär, författare, satirtecknare samt sommarpratade i P1 2018. Utbildad på KV konstskola i Göteborg samt grafikskolan Forum i Malmö. Idag verksam i egen ateljé i Lund. Konsten tror han inte han skulle klara sig utan och säger att ett konstnärskap är en hybrid av tvångsmässighet och lekfullhet som i mångt och mycket liknar en beroendesjukdom.

Instagram
Facebook
Hemsida
Sommar i P1


Kristofer Åberg – B10 ”Phocoena phocoena”

Kristofer om sin skapelse: Verkets mening tar avstamp i att åskådliggöra Tumlarens situation i Östersjön, så att gemene man ska få chans att vara med och bevara den och de tre populationer som finns. Förhoppningen är att de ska få mer skydd än vad de har i dagsläget. Kanske kan en del av denna konstauktions insamlade värde riktas mot detta ändamålet.

Info: Tradition, hantverk & kunskap är smeden och industridesignern Kristofers ledord. Utbildad på Gränsfors Bruk i Hälsingland och Danmarks Designskole i Köpenhamn finns han nu med egen smedja i Ängshagen utanför Sankt Olof där han arbetar med projekt, allt från renodlat smide till skulpturalt smide i samarbete med konstnärer och andra likasinnade.

Instagram
Facebook
HemsidaEchi Åberg – B11 ”Vino Rosso”

Echi om sin skapelse: Jag hittar en skön hörna för att njuta en god bok eller en härlig film till ett glas med något gott i, rullar dit Vino Rosso och slår mig ner för tillfället.

Info: Efter en 173 mil lång flytt från Malmberget i Lappland bor Echi sedan 1977 i Kivik där hon även driver sin ateljé Galleri Anima. Idéerna till konsten kommer mycket från resor där inspirationen omvandlas till bilder ibland som figurativa siluetter men också helt abstrakta bilder. Måleriet är ett sätt att förhålla sig till nuet säger Echi som även jobbar med metall, trä och konsttryck.

Instagram
Hemsida