Konstevent & Auktion 2017

Årets upplaga av Konstevent och dess auktion är nu avgjord. Här nedan ser ni resultaten.
Vi säger stort tack för ett hängivet engagemang och alla bud.

Vänliga Hälsningar
Nordic Sea Winery / Årets nio konstnärer / Marint Centrum i Simrishamn


A10 ARS GRATIA ARTIS
Echi Åberg, Kivik

”ARS GRATIA ARTIS – konsten för konstens egen skull.
Texterna och övrigt är utfrästa på fri hand med en liten dremel. Den vinröda färgen symboliserar fatets tidigare innehåll , det röda vinet.
Mottot uppkom och spred sig i 1800-talets Europa, särskilt i Frankrike, och användes av de författare och konstnärer – som motsatte sig idén att konsten skulle ha en funktion utöver den rent konstnärliga, till exempel göra folk till moraliskt bättre människor. Konsten var sig själv nog.
Uttrycket förknippas med Théophile Gautier som gjorde det berömt genom sin verksamhet i tidskriften L’Artiste, som han var redaktör för från och med 1856. På hans tid hade mottot redan använts av andra skriftställare, bland annat filosofen Victor Cousin.”
Ateljé Echi/Galleri Anima , Kiviks stora väg 14, Kivik (väg 9 genom byn) Öppet när så skyltat , helg 12-17/vard 14-17. Andra tider vänligen ring 0708-558221 eller maila echi.aaberg@gmail.com.

Läs mer om Echi Åberg.

Vinnande bud: 3 500kr


A11 EUROPA O TJUREN
Ann-Margrete Clarén, Simrishamn

”Mitt ekfat är i tekniken olja, och är en inspiration av Carl Milles statyn, fontän i Halmstad, Europa och Tjuren. Grekisk mytologi med olika betydelser/berättelser, en av dem:
Europa var en fenicisk prinsessa i grekisk mytologi, och i den vanligaste versionen dotter till kung Agendor, eller i vissa myter till kung Phenix av Fenicien.
Hon blev som ung flicka förförd och sedan bortrövad av Zeus, som antagit tjurskepnad. Hon togs till ön Kreta, där hon blev mor till  trillingarna Minos, Rhadamanthys och Sarpedon.
För Homeros var Europa Kretas mytologiska drottning och hon var stammoder till dess kungar. (Homeros grekisk författare, man tror att han levde 700 år fKr)
Antiken upphör aldrig att fascineras, och Kreta bara är Kreta, denna vackra ö.”
Länk till Ann-Margrete Clarén eller www.ann-margrete.com.
Ateljé: Bergengrenska Gården/Lübeckergränd (vid 1910), Simrishamn
Öppet: Konstrundan 4-23 april  Helg 10-18    Vard 13-17
Därefter enl ö k via telefon 073-0629188 eller email claren@okraft.nu.

Vinnande bud: 4 500kr


A12 SJÖLIV
Maj Ström, Simrishamn

”Det här är min tredje tunna  och det är alltid en stor utmaning. Jag vill inte upprepa mig och det som är viktig för mig är att det handlar om vatten tidsandan och samhället vi bor i. Har genom att fundera över fiskarnas personlighet målat sillar överst som simmar ät samma håll. De representerar alla Vi som gör och tycker som alla andra. Torsken representerar alla medborgarna. Laxen är den överrepresenterade och tongivande  medelklassen och så har vi den färggranna Glansfisken som i bland förirrar sig in i Kattegatt och Öresund. Hen får representera alla  de som kommit hit för att arbeta och söka skydd.”
Tunnan är målad i pigment och trälim och kan stå ute under tak.
Läs mer om Maj Ström.
Adress till min ateljé Stora Rådmansgatan 10 27231 Simrishamn
Utställning till påsk Galleri Tillfället 14-17/4 kl 11-16. Adress: Stora Rådmansgatan 10, Simrishamn

Vinnande bud: 4 500kr


A13 ROSORNA DANSAR OCH SJUNGER
Gunilla Mann, Rörum

”Min vintunna är en hyllning till mitt älskade Österlen. En längtan efter våren och allt det vackra. Äppelträd som blommar, insekter som surrar och rosor som dansar!”
Läs mer om Gunilla Mann.

Vinnande bud: 20 000kr


A14 UNIO NATURALIS
Kristofer Åberg & Grant Watkins, St Olof

”Redan från början var vi överens om att vi ville arbeta med tunnans konstruktion, att vi skulle plocka isär tunnan för att sedan sätta ihop den med handsmidda beslag. Under resans gång jobbade vi med den alkemiska symbolen till ett annat projekt och vi tyckte att den skulle få knyta ihop tunnan, dels fysiskt, men också som en symbol för omvandlingsprocessen av denna förbrukad vintunna till ett objekt med ny mening och nya värden.”
Kristofer och Grant arbetar tillsammans med olika projekt rörande hantverk och konst sedan 2016.
Kristofer Åberg har jobbat med klassiskt smide sedan 2004 och har en kandidatexamen i Industridesign från Danmarks Designskole, 2009. Kristofer driver gårdsmedjan i Älmhult utanför Sankt Olof, och är
verksam gästsmed i Gislövs Smidesmuseum sedan 2012. Läs mer om Kristofer Åberg.
Grant Watkins är konstnär, verksam i St Olof med magisterexamen från Konstfack, 2009. Grant har bedrivit en gemensam konstnärlig verksamhet med Andreas Sandström sedan 2010. Deras gemensamma arbete har ställts ut i Stockholm, Lund, Wien, Göteborg, Belgrad och på Gylleboverket i Skåne.
Läs mer om Grant Watkins.

Vinnande bud: 4 000kr


A15 VINGÅRDARNA
Torsten Erasmie, Simrishamn

”Mitt vinfat återger ett  landskapsparti i Toscana. Några av mina akvareller har utgjort förlaga. Under mina närmare 40 år som konstnär har jag gjort åtskilliga arbetsresor till denna del av Italien. Där är det lätt för mig att finna motiv! Jag målar helst “sur le motif”, alltså inför motivet. Att känna luften, dofterna, solen…
Att arbeta helt ostörd, koncentrerad på att ge min tolkning av det jag ser… Underbart!”
Teknik: Pastellkrita. Ytan har sedan fixerats.
Utställningar: Galleri Vik, 8 km norr om Simrishamn under Påsk och i sommar på Axel Ebbes Museum, Trelleborg från lördag 22 april.
Läs mer om Torsten Erasmie.

Vinnande bud: 5 500kr


A16 LÅT HAVEN LEVA – LÅT BARNEN LEKA
Marita Idh-Gauntlett, Simrishamn

”När jag fick förfrågan om att bidra med en utsmyckning till förmån för en bättre havsmiljö, funderade jag kring frågorna, hur haven kommer att se ut för nästa generation? Hur kan vi tillsammans öka medvetenheten om våra hav så att barnen även i framtiden skall kunna leka och bada vid en strand. Där av titeln Låt haven leva, låt barnen leka.
Mitt bidrag är en hyllning till jordens hav med dess fantasifulla, dekorativa och lekfulla mönster under vattenytan. Jag har inte snorklat i Östersjön, men däremot på Bermuda som är omgivet av ett hav berikat med en tropisk färgskala. Formationer i naturen har inspirerat mig tidigare i mitt måleri, i mina utsmyckningsuppdrag för offentlig miljö och i andra välgörenhetsprojekt.”
Ekfatet står på hjul och har fyra små ljushållare i metall runt övre kanten.

På nystartade instagram ”maritaidh” och på ”migamystory.wordpress” hittar du mer om mitt bildskapande.
Enter life with a happy heart / Marita
Kontakt: 0733-438970
maritaidhgauntlett@gmail.com

Vinnande bud: 5 000kr


A17 SATURNUS ~ OPS
Björn Bergman , Simrishamn

”När jag fick uppdraget att gestalta ett ekfat började jag nyfiket vandra runt för att förstå vad det ville bli. Till det yttre kunde det likna planeten Saturnus medan det inre talade om mat, vin och fest. Jag tänkte på den romerska såningsguden Saturnus och hans fru Ops som skänkte fruktbarhet och beskyddade jordbruk och vinodling. Det passar ju bra till en vintunna. Mat dryck, skörd och fest.
Metallringarna runt ekfatet ville jag ge lyster, mer rymdlikt och slipade dem därför. Det mellersta fältet valde jag att polera och göra handlent. Därefter gul oljefärg på raspat trä sedan i blandningar med svart linoljefärg. På toppen av vintunnan finns ett hål med plats för buteljen med den eviga murgrönan. Och under tunnan åtta hjul så att planeten kan snurra. För att göra ringarna runt planeten tänkte jag på något svävande och färgstarkt. Det fick bli lekfulla pärlor och bjällror på nylonlina anpassad för havsfiske. Jag valde lönnträ som jag täljde till ”räfspinnar” eller kanske stämskruvar. Dessa skulle hålla fiskelinan på vilken pärlorna skulle träs.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek. Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek. Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.”
Läs mer om Björn Bergman.

Vinnande bud: 5 000kr

 

TILL ALLA VINNARE:
Efter auktionens slut kommer samtliga vinnande bud att presenteras här på hemsidan samt ni erhåller ett email från oss med inbetalningsinstruktioner (ska betalas inom 10 dagar). När ekfat är betalt och betalningen är oss tillhanda går det fint att avtala en tid med Showroom för avhämtning av er t ekfat på Nordic Sea Winery i Simrishamn (inga transporter ingår).
Vänligen notera ingen ångerrätt erhålls samt moms tillkommer med 25%.2015´s och 2016´s upplagor av Konstevent resulterade i 48 000kr resp 74 000kr där hälften gick till respektive konstnär och hälften skänktes till Marint Centrum i Simrishamn som ser till att dessa pengar investeras i en förbättring av havsmiljön i och runt Österlenskust. Om du är intresserad och vill följa Konstevent 2017 – Prenumerera på våra Nyhetsbrev (klicka här).
Vänliga Hälsningar
Nordic Sea Winery Showroom