Konstevent & Auktion 2017

Nu är 3:e upplagan av Nordic Sea Winery´s Konstevent (pdf) igång!
Tillsammans med lokala framgångsrika konstnärer ställer vi ut dessa fantastiska konstverk som är skapade på ekfat från vineriet. Konstverken finns i Showroom vinbar & restaurang fram till 30 september och under denna period kommer ni att kunna lägga bud på er favorit.
Auktionen varar fram till den 30/9 kl 12.00 och era bud lägger ni enligt följande:

Skicka ett email till konstevent@nordicseawinery.se med följande uppgifter:
1. Namn på ekfat och dess objekt nummer.
2. Bud i kr som du vill lägga. Startbud på samtliga ekfat är 2 500kr (moms med 25% tillkommer), varje höjning sker med 500kr.
3. Ditt namn.
4. Emailadress och mobilnummer.
5. Postadress.
Vi hanterar era bud i tidsordning d v s senast inkommet bud kommer att synas under respektive ekfat med bud och ert namn. Efter auktionens slut kommer samtliga vinnare att presenteras här på hemsidan samt ni erhåller ett email från oss med inbetalningsinstruktioner (ska betalas inom 10 dagar). När ekfat är betalt och betalningen är oss tillhanda går det fint att hämta detta på Nordic Sea Winery i Simrishamn (inga transporter ingår). Vänligen notera ingen ångerrätt erhålls samt moms med 25% tillkommer.


A10 ARS GRATIA ARTIS
Echi Åberg, Kivik

”ARS GRATIA ARTIS – konsten för konstens egen skull.
Texterna och övrigt är utfrästa på fri hand med en liten dremel. Den vinröda färgen symboliserar fatets tidigare innehåll , det röda vinet.
Mottot uppkom och spred sig i 1800-talets Europa, särskilt i Frankrike, och användes av de författare och konstnärer – som motsatte sig idén att konsten skulle ha en funktion utöver den rent konstnärliga, till exempel göra folk till moraliskt bättre människor. Konsten var sig själv nog.
Uttrycket förknippas med Théophile Gautier som gjorde det berömt genom sin verksamhet i tidskriften L’Artiste, som han var redaktör för från och med 1856. På hans tid hade mottot redan använts av andra skriftställare, bland annat filosofen Victor Cousin.”
Ateljé Echi/Galleri Anima , Kiviks stora väg 14, Kivik (väg 9 genom byn) Öppet när så skyltat , helg 12-17/vard 14-17. Andra tider vänligen ring 0708-558221 eller maila echi.aaberg@gmail.com.

Läs mer om Echi Åberg.

Startbud: 2 500kr


A11 EUROPA O TJUREN
Ann-Margrete Clarén, Simrishamn

”Mitt ekfat är i tekniken olja, och är en inspiration av Carl Milles statyn, fontän i Halmstad, Europa och Tjuren. Grekisk mytologi med olika betydelser/berättelser, en av dem:
Europa var en fenicisk prinsessa i grekisk mytologi, och i den vanligaste versionen dotter till kung Agendor, eller i vissa myter till kung Phenix av Fenicien.
Hon blev som ung flicka förförd och sedan bortrövad av Zeus, som antagit tjurskepnad. Hon togs till ön Kreta, där hon blev mor till  trillingarna Minos, Rhadamanthys och Sarpedon.
För Homeros var Europa Kretas mytologiska drottning och hon var stammoder till dess kungar. (Homeros grekisk författare, man tror att han levde 700 år fKr)
Antiken upphör aldrig att fascineras, och Kreta bara är Kreta, denna vackra ö.”
Länk till Ann-Margrete Clarén eller www.ann-margrete.com.
Ateljé: Bergengrenska Gården/Lübeckergränd (vid 1910), Simrishamn
Öppet: Konstrundan 4-23 april  Helg 10-18    Vard 13-17
Därefter enl ö k via telefon 073-0629188 eller email claren@okraft.nu.

Startbud: 2 500kr


A12 SJÖLIV
Maj Ström, Simrishamn

”Det här är min tredje tunna  och det är alltid en stor utmaning. Jag vill inte upprepa mig och det som är viktig för mig är att det handlar om vatten tidsandan och samhället vi bor i. Har genom att fundera över fiskarnas personlighet målat sillar överst som simmar ät samma håll. De representerar alla Vi som gör och tycker som alla andra. Torsken representerar alla medborgarna. Laxen är den överrepresenterade och tongivande  medelklassen och så har vi den färggranna Glansfisken som i bland förirrar sig in i Kattegatt och Öresund. Hen får representera alla  de som kommit hit för att arbeta och söka skydd.”
Tunnan är målad i pigment och trälim och kan stå ute under tak.
Läs mer om Maj Ström.
Adress till min ateljé Stora Rådmansgatan 10 27231 Simrishamn
Utställning till påsk Galleri Tillfället 14-17/4 kl 11-16. Adress: Stora Rådmansgatan 10, Simrishamn

Startbud: 2 500kr


A13 ROSORNA DANSAR OCH SJUNGER
Gunilla Mann, Rörum

”Min vintunna är en hyllning till mitt älskade Österlen. En längtan efter våren och allt det vackra. Äppelträd som blommar, insekter som surrar och rosor som dansar!”
Läs mer om Gunilla Mann.

Startbud: 2 500kr


A14 UNIO NATURALIS
Kristofer Åberg & Grant Watkins, St Olof

”Redan från början var vi överens om att vi ville arbeta med tunnans konstruktion, att vi skulle plocka isär tunnan för att sedan sätta ihop den med handsmidda beslag. Under resans gång jobbade vi med den alkemiska symbolen till ett annat projekt och vi tyckte att den skulle få knyta ihop tunnan, dels fysiskt, men också som en symbol för omvandlingsprocessen av denna förbrukad vintunna till ett objekt med ny mening och nya värden.”
Kristofer och Grant arbetar tillsammans med olika projekt rörande hantverk och konst sedan 2016.
Kristofer Åberg har jobbat med klassiskt smide sedan 2004 och har en kandidatexamen i Industridesign från Danmarks Designskole, 2009. Kristofer driver gårdsmedjan i Älmhult utanför Sankt Olof, och är
verksam gästsmed i Gislövs Smidesmuseum sedan 2012. Läs mer om Kristofer Åberg.
Grant Watkins är konstnär, verksam i St Olof med magisterexamen från Konstfack, 2009. Grant har bedrivit en gemensam konstnärlig verksamhet med Andreas Sandström sedan 2010. Deras gemensamma arbete har ställts ut i Stockholm, Lund, Wien, Göteborg, Belgrad och på Gylleboverket i Skåne.
Läs mer om Grant Watkins.

Startbud: 2 500kr


A15 VINGÅRDARNA
Torsten Erasmie, Simrishamn

”Mitt vinfat återger ett  landskapsparti i Toscana. Några av mina akvareller har utgjort förlaga. Under mina närmare 40 år som konstnär har jag gjort åtskilliga arbetsresor till denna del av Italien. Där är det lätt för mig att finna motiv! Jag målar helst “sur le motif”, alltså inför motivet. Att känna luften, dofterna, solen…
Att arbeta helt ostörd, koncentrerad på att ge min tolkning av det jag ser… Underbart!”
Teknik: Pastellkrita. Ytan har sedan fixerats.
Utställningar: Galleri Vik, 8 km norr om Simrishamn under Påsk och i sommar på Axel Ebbes Museum, Trelleborg från lördag 22 april.
Läs mer om Torsten Erasmie.

Startbud: 2 500kr


A16 LÅT HAVEN LEVA – LÅT BARNEN LEKA
Marita Idh-Gauntlett, Simrishamn

”Framtidens barn! Låt oss tillsammans bidra till forskningen på Marint centrum, skapa medvetenhet kring jordens hav, öka barnens chanser att få leka på en ren strand och bada i ett friskt hav, in i framtiden.
Naturens abstrakta och figurativa mönster och lust till färg och form inspirerar mig ofta i mitt bildberättande, vare sig motivet är på en vägg, duk eller ett objekt. I detta projekt blir det djupdykning i havet – vilka är dessa mystiskt formade varelser, vad finns egentligen under vattenytan, vem vet? Den tropiska färgpaletten är inspirerad från Bermuda, där jag tidigare varit bosatt. Färgtonerna placerar mig i en gladare sinnesstämning, hoppas du känner det samma som betraktare. För enkelhetens skull kan du även snurra runt havsobjektet som står på hjul.
Havet som min inspirationskälla började med ”The Big Blue” en serie målningar och skulpturer till utställningen på The Heritage House Gallery. Senare en fiberglas skulptur för ”The Hogg Parade” ett annat välgörenhets projekt av The Bermuda Masterwork´s Foundation. Min mest kreativa period har varit utomlands, där jag även jobbade med måleriuppdrag till offentlig och privat miljö. Enter life with a happy heart!”
Läs mer om Marita Idh-Gauntlett: migamystory.wordpress
Kontakt: maritaidhgauntlett@gmail.com  |  0733-438970 | Instagram: maritaidh

Startbud: 2 500kr


A17 SATURNUS ~ OPS
Björn Bergman , Simrishamn

”När jag fick uppdraget att gestalta ett ekfat började jag nyfiket vandra runt för att förstå vad det ville bli. Till det yttre kunde det likna planeten Saturnus medan det inre talade om mat, vin och fest. Jag tänkte på den romerska såningsguden Saturnus och hans fru Ops som skänkte fruktbarhet och beskyddade jordbruk och vinodling. Det passar ju bra till en vintunna. Mat dryck, skörd och fest.
Metallringarna runt ekfatet ville jag ge lyster, mer rymdlikt och slipade dem därför. Det mellersta fältet valde jag att polera och göra handlent. Därefter gul oljefärg på raspat trä sedan i blandningar med svart linoljefärg. På toppen av vintunnan finns ett hål med plats för buteljen med den eviga murgrönan. Och under tunnan åtta hjul så att planeten kan snurra. För att göra ringarna runt planeten tänkte jag på något svävande och färgstarkt. Det fick bli lekfulla pärlor och bjällror på nylonlina anpassad för havsfiske. Jag valde lönnträ som jag täljde till ”räfspinnar” eller kanske stämskruvar. Dessa skulle hålla fiskelinan på vilken pärlorna skulle träs.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek. Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek. Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.
Jag trädde pärlor och bjällror i olika färg och storlek.”
Läs mer om Björn Bergman.

Startbud: 2 500kr2015´s och 2016´s upplagor av Konstevent resulterade i 48 000kr resp 74 000kr där hälften gick till respektive konstnär och hälften skänktes till Marint Centrum i Simrishamn som ser till att dessa pengar investeras i en förbättring av havsmiljön i och runt Österlenskust. Om du är intresserad och vill följa Konstevent 2017 – Prenumerera på våra Nyhetsbrev (klicka här).
Läs mer om Konstevent här.

Vänliga Hälsningar
Nordic Sea Winery Showroom


Håll dig uppdaterad!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Namn
E-postadress

Vårprovning på Vineriet
Lördag 20/5 kl 12-17 / 19-23
Sommarprovning på Vineriet
Lördag 22/7 kl 12-17 / 19-23